Andreas Gabalier deelt uit aan de media: ‘Ik word geënsceneerd’

  • Volgens zijn eigen verklaringen moest Andreas Gabalier onlangs worden uitgescholden als een “criticus van maatregelen”.
  • In een interview met onze redacteuren gaf de Oostenrijker commentaar op de beschuldigingen.
  • Hij vertelt ook over zijn “media-rugzak” en zijn album “A New Beginning”, dat op 17 juni uitkomt.

Herr Gabalier, “Een nieuw begin” – dat is de naam van je nieuwe album. Moet dat worden opgevat als een toespeling op de Corona-periode of heeft de titel autobiografische trekjes?

Andreas Gabalier: Voor mij begint mijn nieuwe decennium met album nummer zeven. Maar ik werk ook door de pandemieperiode heen. Er is een zeer positief, toekomstgericht album ontstaan ​​- gecombineerd met de kernboodschap dat het eindelijk tijd is om opnieuw te beginnen en het leven op snelheid moet komen. we hebben binnen Amerika gezien hoe het kan werken.

Je wilt het motto “Back To Live” dat je uit Amerika hebt meegenomen op het podium brengen. Op welke manier?

Dit verwijst vooral naar de vrijheid en levensvreugde die we ervaren tijdens onze tijd in de Verenigde Staten van Amerika heb gevoeld. Er was helemaal geen gevoel van deze pandemie daar. Het was leven in bloei – en er waren ook geen maskers. Maar ik moet oppassen hoe ik het formuleer. Eindelijk bevond ik me in de “Giovanni Zarrella Show” er al mee gebrand …

Wat was je oorspronkelijke bedoeling op de Zarrella-show?

Door mijn ervaringen in de VS voelde ik me gewoon positief en optimistisch. Als in de winter in Amerika concerten in uitverkochte arena’s kunnen plaatsvinden, dan moet dat hier in de zomer ook kunnen. Dat is tenminste mijn hoop, dat is wat ik wilde uitdrukken. Maar toen moest ik me als criticus van de maatregelen door de media laten uitschelden.

Andreas Gabalier: “Ik heb echt een hele fijne relatie met Giovanni”

Giovanni Zarrella classificeerde vervolgens uw “Amerika-vergelijking” met de woorden “Alles op zijn eigen tijd. Ik denk dat we het heel verstandig doen”. Heb je het hem kwalijk genomen?

Nee helemaal niet. Dat moet hij waarschijnlijk ook gedaan hebben. Hij heeft ook zijn kleine radio in zijn oor. Ik heb echt een heel liefdevolle relatie met Giovanni. Misschien werd het op dat moment verkeerd begrepen. Overigens bedoelde ik dat niet als kritiek op de Duitse maatregelen, maar op een volstrekt neutrale manier. Op dat moment was de situatie anders: de maskervereiste in Oostenrijk was al opgeheven, in Duitsland was en is men wat voorzichtiger, om het charmant te zeggen. Ik begrijp dat allemaal, ik ben daar helemaal niet door beledigd. Ik neem aan dat we er binnenkort toch wel om kunnen lachen…

Zou je ook kunnen lachen om het feit dat je onlangs door het publiek werd gevierd in de “ZDF TV Garden” en de dag erna een shitstorm op sociale media moest doorstaan?

Ik vind het gewoon triest en onprofessioneel dat de journalistiek deze kant op is gegaan.

Welke richting bedoel je?

Welnu, het is duidelijk dat een paar negatieve Twitter-opmerkingen de krantenkoppen halen. Helemaal vergeten wordt dat er ook duizenden positieve stemmen waren en een miljoenenpubliek genoot van het optreden. En dat is wat echt belangrijk voor mij is. Je moet alles in perspectief plaatsen. Ik vraag me ook af: hebben we niet totaal verschillende problemen wereldwijd? Ik zou graag meer zorg willen in de omgang met elkaar.

Is dat in de VS anders?

Ja, deze vorm van mediarespect bestaat daar niet.

Gabalier: ‘Ik weet dat de werkelijkheid anders is’

Heb je er ooit aan gedacht om de Duitstalige wereld de rug toe te keren?

Nee, ik zou daar niet aan denken in relatie tot de status quo – zeker niet vanwege zulke kleinigheden. Dit alles wordt opgevoerd in de media. Ik kan er bovenuit stijgen omdat ik weet dat de realiteit anders is. De fans stromen naar mij en mijn concerten en hebben een glimlach op hun gezicht als ze me zien.

Geeft deze goedkeuring van de fans je voldoening?

Daarom doe ik dit allemaal. De concerten zitten bomvol, we verkopen miljoenen platen en toveren een lach op de gezichten.

Waarom wordt u volgens u vaak verkeerd begrepen in dit land?

Ik ben niet verkeerd begrepen, ik word geënsceneerd – door een paar redacteuren die niet willen dat ik goed ben. Maar ik begin de indruk te krijgen dat het deel uitmaakt van mijn succesverhaal. Deze mediarugzak is blijkbaar “part of the game” voor mij. Ik neem deze dingen niet al te serieus en ik neem mezelf ook niet al te serieus.

Irriteer je dat niet? Jij bent ook maar een mens…

Ik vind het jammer dat de media er vaak onprofessioneel gebruik van maken. Altijd op zoek naar iets negatiefs. Maar kijk: van de tegenwind van een paar journalisten kreeg ik zelfs rugwind.

Wat doe je om ervoor te zorgen dat je als muzikant goed begrepen wordt – ook met betrekking tot je album, waarin je ook de pandemie aankaart?

Allereerst heb ik goed gebruik gemaakt van de tijd, die ik nog nooit zo veel heb gehad als bij deze productie, en veel waarde gehecht aan de composities. Dat vond ik erg leuk. Ik denk dat je dat kunt voelen als je naar de plaat luistert. En ja, ook inhoudelijk zet ik mij in om de pandemie aan te pakken, bijvoorbeeld in de nummers “Neuer Wind” en “Einneuer Beginning” of in regels als “Every time and every hero has his months”. Maar natuurlijk mogen de “Oude Traditionele Gabalier” en de “Party Gabalier” ook niet ontbreken. Ik heb waarschijnlijk nog nooit zo’n kleurrijk album gehad. Daar schep ik graag over op, want ik ben 100% tevreden met elke titel (lacht).

“Ik wil de levensvreugde niet missen”

Blijkbaar meld je je ook aan voor de Oktoberfest-hit van het jaar. Waar gaat de titel “Je dirndl slim op strijken” over?

Ja, logisch – het is weer tijd voor dirndl-kleding. Ik wil de joie de vivre niet missen. “Hulapalu” en andere, vaak dubbelzinnige, feestnummers werden uiteindelijk mijn grootste hits. Ik heb me al drie keer kunnen verheugen op een Oktoberfest-hit.

Hoe groot is de druk na twee nummer 1-albums op rij in Duitsland?

Helemaal niet groot, want kaartplaatsing is tegenwoordig helemaal niet relevant. Het is maar een nummer. De waarderingsinvloeden zijn nu zo anders – van TikTok tot streaming tot verkochte dozen. Het speelt ook een rol wanneer je releaset en welke andere artiesten in deze fase releasen.

Zien de platenmaatschappijen het net zo ontspannen als jij?

Een nummer één betekent misschien veel voor veel platenmaatschappijen, maar dat egoprobleem heb ik niet. Gek genoeg hebben mijn singles nooit een plaats aan de top gekregen, dus mijn carrièrepad was wat dat betreft een beetje atypisch. Een gezonde en sterke basis is cruciaal.

En een sterke rug om de zware mediumistische rugzak te kunnen dragen?

Het dragen van mijn rugzak heeft mijn schouders sterker gemaakt (lacht). Zolang de levensvreugde overheerst, moet je al het andere verbergen. Er zijn mensen die chagrijnig door het leven gaan en het negatieve opzoeken. Ik hoor er niet bij. Mijn missie is om hoop, steun en kracht te geven met nummers als “Amoi seg’ ma uns wieder”. Sinds de dood van mijn zusje en mijn vader ben ik er heel goed in geslaagd om al het andere te onderdrukken. Arnold Schwarzenegger adviseerde me ooit: “Blijf uit de buurt van de energievampieren.”


Helene Fischer, Udo Jürgens en Semino Rossi hebben één ding gemeen: ze behoren tot de belangrijkste hitsterren in Duitstalige landen. Ze staan ​​hierin niet alleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.