Andreas Gabalier over je thuis voelen, de Coronacrisis en het verlangen naar dirndl & lederhosen

EHij kijkt er echt naar uit om weer op het podium te staan ​​en de interviews daarvoor waren een waar genoegen, zegt Andrew Gabalier. Op dit moment, zo legt hij uit, gaat hij terug naar 2010 en neemt hij “gewoon alles mee”: interviews, tv- en radio-optredens. Net als toen, toen hij nog een grotendeels onbekende kunstenaar was.

Welnu, verschillende hits, miljoenen verkochte platen en uitverkochte tours later – maar zelfs na maanden van ongewenste inactiviteit als gevolg van de wereldwijde coronapandemie – had hij weer “hongerig” en zeer gemotiveerd. “Ik wil de kar weer aan de gang krijgen, echt werk”, roept hij in de telefoon.

“Een nieuw begin” noemde de Oostenrijker zijn huidige album. Dit betekent niet alleen de twaalf nummers, waarvan een deel nieuw, maar ook de heropstart na de Corona-periode. Overigens was hij zelf drie keer ingeënt, maar atletisch en had hij nog nooit Covid gehad, zei de 37-jarige in het voorgesprek. En al een van de vele controverses waarvoor de inwoner van Stiermarken ook bekend staat.

WEL: Meneer Gabalier, wanneer voelt u zich meteen thuis?

lees ook

Andreas Gabalier: Denkend aan mijn familie, aan mijn jeugd met mijn grootouders. Ik ben heel harmonieus opgegroeid, in een prachtig landschap, omringd door mensen die liefdevol waren en nog traditioneel leefden. Er was een schoonheid in deze alpenwereld die tegenwoordig bijna kitscherig lijkt.

Landelijke fotosessie: Andreas Gabalier

Landelijke fotosessie: Andreas Gabalier

Quelle: Universele Muziek/Chris Hedrich

WEL: Thuis is uw handelsmerk. Ze dragen lederhosen, verkopen nu zelfs traditionele kostuums en een nieuw lied brengt nu een eerbetoon aan de dirndl. Waarom is dit zo populair?

Gabalier: De tijd gaat snel en het verlangen naar het bekende is groot. Dat voel ik, want door de jaren heen zijn mijn concerten echte evenementen geworden waar mensen zich voor verkleden. Tegenwoordig zie je alleen nog maar baggy hoodies, joggingbroeken en sneakers overal. Dat is ook goed! Maar het feit dat mensen zich voor mij verkleden, dat ze in Kralledern of Dirndl glippen, zie ik als een grote waardering.

lees ook

Idylle – of filistinisme?

WEL: Voel je je verbonden met je thuisland, dan kom je al snel in de rechterhoek terecht. Er zijn al jaren geruchten en verdachten over u.

Gabalier: Ja, helaas komt dit steeds terug. Soms denk ik bij mezelf: de mensen die zo kwaadaardig reageren, hebben gewoon niet zo’n fijne jeugd gehad als ik. Veel journalisten zijn stadsmensen. Ze hebben zich misschien nooit thuis gevoeld, en nu verlangen ze er des te meer naar. Thuis is zoiets moois! We hebben geluk dat we op deze breedtegraden en in vrede kunnen leven – een blik op Oekraïne laat dat zien. Maar uiteindelijk zien Ik zie dit alles als een mediafenomeen.

WEL: Wat bedoelt u?

Gabalier: Ik ben indringend op zoek naar het slechte, het negatieve. Maar uiteindelijk zijn deze headlines ook een techniek om de toegang tot internet te vergroten en de oplage te vergroten. Ik kan dat niet veranderen. Toch zou het goed zijn als gewoon erkend zou worden dat er mensen in de wereld zijn die anders tikken dan jij. De tolerantie die je constant van anderen eist, moet je ook zelf uitleven.

Ook in de video

In de video voor “Love Life”, de Oostenrijkse gevierde diversiteit

Quelle: Universele Muziek

WEL: U bent ook beschuldigd van homofobie. Met “LIEBELEBEN” je hebt er onlangs een liedje over gemaaktmet een regenboogkleurenvideo – en toch werd dit alles op het net bekritiseerd na uw recente verschijning op de ZDF “Fernsehgarten”.

Gabalier: Ja, dat is zo jammer! Er waren honderdduizenden tv-kijkers, staande ovaties ter plaatse, iedereen was blij. Maar op Twitter? Er zijn vier of vijf negatieve opmerkingen en dan worden er artikelen over geschreven. Sorry, maar dit creëert een verdeeldheid in de samenleving die niet zo hoeft te zijn en schaadt ons allemaal. Ik probeer er al tien jaar tegen te vechten, tevergeefs. Maar het onderwerp is waarschijnlijk alleen maar zo groot geworden omdat ik niet langer in kleine clubs speel, maar soms voor 100.000 mensen – zoals binnenkort weer in München. Trouwens, het kan me echt niet schelen wie van wie houdt. Dat wilde ik met het lied duidelijk maken.

lees ook

Auteur Frédéric Schwilden in verschillende poses

WEL: Dus een teken van verzoening?

Gabalier: Nee, zo wil ik het niet zien. Ik heb niets slechts gezegd. “Een man die nog steeds van vrouwen houdt” – God, ik zou het vandaag, tien jaar later, zeker anders stellen. Maar het wordt altijd met de grootste vreugde opgewarmd.

WEL: Hoe heb jij de coronapandemie persoonlijk ervaren?

Gabalier: Voor mij had de lockdown ook zijn goede punten. Ik was veel thuis, met familie en vrienden, maar ook in de natuur plantte ik zelfs bomen. En ik heb mijn eigen opnamestudio opgezet. Ik heb deze plaat daar stilletjes geproduceerd. Ik denk dat je dat ook kunt horen. De productie is heel relaxed en volwassen. Na de hele Corona-periode hebben we allemaal een frisse start nodig.

lees ook

Kan niets doen met Cancel Culture: Nancy Fraser

Jacobijnenconferentie in Berlijn

WEL: Wat suggereert je albumtitel dan?

Gabalier: Precies. Een derde gaat over de pandemieperiode en de uitdagingen ervan. De titel “A New Wind”, die twee jaar geleden in het leven werd geroepen, verwijst hier rechtstreeks naar. Ik zou het nummer vandaag echter anders schrijven. Er staat nog steeds: “Een verdeeld land vindt zijn weg terug naar zijn centrum en houdt weer bij elkaar”. Helaas is dat niet gebeurd.

Andreas Gabalier persfoto's Universal Music

“Ik geloof dat we de sociale kloof zullen overwinnen”, zegt Andreas Gabalier

Quelle: Universele Muziek/Chris Hedrich

WEL: Liever?

Gabalier: De aanhoudende debatten over Corona hebben mensen uit elkaar gedreven. Vriendschappen, zelfs families, zijn verbroken. Dat is droevig. Daarom zijn er ook nummers als “Südtirol” of “Mariandl”, die heel huiselijk en nogal terug naar de wortels zijn. En het laatste derde deel van de cd is pure levensvreugde, met nummers als “Iron your dirndl up” en het “Ram Sam song”. Het idee hiervoor ontstond overigens toen ik gitaar aan het oefenen was met het vierjarige dochtertje van een vriend. Na „Heidi“ Dus nam ik een ander succesvol kinderliedje op en produceerde het fris.

WEL: Terug naar huis, dat je ook wel eens verlaat. Je was onlangs terug in Nashville (VS) en nam daar een aantal nummers op. Waarom?

Gabalier: Vanaf 2020 is Nashville een belangrijk onderdeel van mijn carrière en een enorme artistieke inspiratie geweest. Deze keer heb ik vooral genoten van de tijd daar omdat het omgaan met Corona daar in de VS gewoon meer ontspannen was. Dat werd toen weer mijn ondergang (lacht)toen ik dat deed in de “Giovanni Zarrella”-Toon geadresseerd.

lees ook

WEL: Twitter was inderdaad woedend…

Gabalier: Ja, altijd hetzelfde mechanisme. Wie er iets over zei, was meteen een ‘criticus van de maatregelen’. En aan de andere kant waren er alle experts die gewoon altijd alles beter wisten. Overigens ben ik zelf drie keer ingeënt tegen Covid en ben ik tot nu toe van de ziekte gespaard gebleven, toitoi. Maar als echte folk rock’n’roller ben ik een optimist! Ik geloof dat we de sociale kloof zullen overwinnen. En ik hoop ook dat we komend najaar geen strenge maatregelen meer nodig hebben omdat we hebben leren leven met het virus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.